Boekcovers

ProBeeld Illustratie

VoorAmbilicious, uitgever van verhalen, ontwerp ik covers. Samen met Inanna van Ambilicious werk ik altijd naar een professioneel eindresultaat.

Eigen uitstraling


Elk boek is anders, niet alleen het verhaal maar ook de auteur, de inbreng van een eventuele illustrator en de combinatie van soort verhaal en voor welk publiek het bestemd is. Dat maakt het dat elk boek een eigen uitstraling krijgt. Hoewel herkenbaar als een boek van Ambilicious toch echt met een eigen identiteit. Tenslotte is elk geschrevenen een kind van elke schrijver. Dat heeft iets unieks en eigens. Ik vind het altijd een mooi proces, soms met obstakels, emoties of frustraties. Dat hoort er allemaal bij, en vind ik ook prachtig. Om zo een bijzonder resultaat neer te leggen wat recht doet aan het verhaal en de wensen van de auteur én Ambilicious.

Fractie van een seconde

Als ontwerper tracht ik een cover te ontwerpen die met één blik te “lezen” valt. Zowel de letters als de afbeelding. Voor mij moet het in een oogopslag het gevoel weergeven wat de essentie is van het verhaal of wat het op zijn minst aanzet tot nieuwsgierigheid ernaar. Dat is soms best lastig. Soms is er al een idee, afbeeldingen of een illustrator die iets aanlevert. Vaak moet er iets verwijderd worden, omdat het te druk wordt op de cover: elementen die gaan vechten om aandacht. In de boekhandel liggen honderden boeken, op internet staat vaak maar een kleine afbeelding. In een fractie van een seconde moet de interesse gewekt zijn. Het zoeken, kiezen en juist plaatsen van lettertype dat past bij het verhaal hoort daar ook bij. Een proces wat nog weleens onderschat wordt.

Eigen foto’s

Soms ook creëer ik iets van scratch, gebruik ik eigen foto’s, of maak ik iets in mijn eigen studio. Tijdens deze corona periode ben ik zelf ook nog, vrijwel onherkenbaar, te spotten op twee covers.

Met mijn ervaringen bij drukkerijen zorg ik, na goedkeuring van het ontwerp, altijd voor een technisch drukklaar pdf-bstand.

Nieuwsgierig naar de titels waaraan ik heb meegewerkt?
Een bezoek aan mijn portfolio is de meest snelle route. Je vindt er ook ander werk. Kom gerust even kijken.
https://probeeld.myportfolio.com/vormgeving